Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΙΣΙΟΣ

                    



 


Οι Δυτικοί έχουν μία ώρα νηστεία πριν από την Θεία Κοινωνία. Θα πάμε κι εμείς με αυτό το πνεύμα; Να ευλογούμε τις αδυναμίες μας, τις πτώσεις μας;

Δεν έχουμε δικαίωμα για τις αδυναμίες μας να κάνουμε έναν Χριστιανισμό στα μέτρα μας. (σελ. 360)...

Δυστυχώς ο δυτικός ορθολογισμός έχει επιδράσει και σε ανατολικούς Ορθόδοξους άρχοντες και έτσι βρίσκονται σωματικά μόνο στην Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού, ενώ όλο το είναι τους βρίσκεται στην Δύση που την βλέπουν να βασιλεύει κοσμικά.

Εάν έβλεπαν τη Δύση πνευματικά, με το φως της Ανατολής, με το φως του Χριστού,

...τότε θα έβλεπαν το πνευματικό ηλιοβασίλεμα της Δύσης, που χάνει σιγά - σιγά το φως του νοητού Ηλίου, του Χριστού, και προχωρεί για το βαθύ σκοτάδι. (σελ. 210)

(ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Α', ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1998)

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ρώσοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς σκιαγραφούν την ιστορική προσωπικότητα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού

          

Η ελληνική αντιπροσωπία με τον μοναχό Μάξιμο  φτάνει στην Μόσχα το 1518..Μικρογραφία XVI αιώνα
Η ελληνική αντιπροσωπία με τον μοναχό Μάξιμο  φτάνει στην Μόσχα το 1518..Μικρογραφία XVI αιώνα
—————————————————————————————————————————————
Επιμέλεια έρευνας και επιλογές κειμένων.:πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Αθανασίου.
1.Ταλαντούχος  κριτικός θεολόγος, ευαίσθητος χαρακτήρας με υπέρ του Θεού και του πλησίον ζηλούσα αγάπη, εμπνευσμένος και υψιπετής διδάσκαλος.
Α.Ο Μόσχας Φιλάρετος
Ο Μάξιμος είναι η λαμπάδα της άμωμης πίστεως, ο ελεγκτής της αμάθειας,ο εραστής της αλήθειας,αποστρεφόμενος τις κολακείες και τις προλήψεις…
Στα πολυάριθμα συγγράμματα του Οσίου Μαξίμου, δεν δύναται να μην θαυμάσει κανείς την ποικιλία των γνώσεων και των ταλάντων του,είναι φιλόλογος άμα και ιστορικός, ποιητής και ρήτωρ, φιλόσοφος και θεολόγος. Το εξοχώτερο όμως των λοιπών πλεονεκτημάτων του είναι το δώρο της κριτικής. Πανταχού και εν παντί είναι κριτικός είτε εκθέτει δόγμα,είτ ε ηθική διδασκαλία, είτε Γραφή εξηγεί, είτε κάποια διήγηση αναφέρει….Τα πάντα ανακρίνει κριτικώς….
Αλόγιστα είναι τα θέματα, στα οποία επιλαμβάνεται αποκλειστικώς ως θετικός διδάσκαλος. Θείω ζήλω κινούμενος και περί της σωτηρίας του πλησίον μεριμνών, κατεθλίβετο βλέποντας το κράτος των ελλείψεων και της αμάθειας, και γι΄αυτό τον λόγο έσπευδε να παρέχει τα προς θεραπεία φάρμακα, εκείνα τα οποία τον λόγο ανευρίσκει η υπέρ του Θεού και του πλησίον ζηλούσα αγάπη….
(Filaret “Maxin Grek στο περιοδικό «Moskvitjanin,τ.6.Μόσχα 1842.
Β Ο Λιθουανίας και Βίλνας Μακάριος.
«Ο Μάξιμος ο Γραικός εισέφερε στην θεολογική μας φιλολογία νέο στοιχείο, το στοιχείο της επιστημονικής και πολυμερούς μορφώσεως. Μέχρι αυτού οι δικοί μας συγγραφείς και αυτοί οι ευφυέστεροι και μάλλον μεμορφωμένοι,τίποτε άλλο δεν ήσαν μάλλον, παρά απλοί εγγράμματοι και φιλαναγνώστες, εντελώς αδαείς της επιστήμης .Εάν δε κάποτε αποκτούσαν πολλές γνώσεις, αυτές ήσαν αποκλειστικά θεολογικές.
Πρώτος ο Μάξιμος παρουσιάστηκε σε εμάς κεκτημένος με επιστημονική μόρφωση και μεγάλο πλούτο γνώσεων όχι μόνο θεολογικών, αλλά και άλλων επιστημών,όσων τότε υπήρχαν….Δύναται να λεχθεί ότι στο πρόσωπο του Μαξίμου πρώτη φορά εισέδυσε σε εμάς η ήδη τότε αρξαμένη ευρωπαϊκή μόρφωση και έριξε τις έστω και ασθενείς της προσέτι ακτίνες στο περιβάλλον τη Ρωσία πυκνό σκότος της αμάθειας και των δεισιδαιμονιών.
….Τα συγγράματά του αποτελούν κάτοπτρο,στο οποίο ανεκλάσθησαν σε κάποιο μέτρο και η τότε Ρωσία από ηθικής απόψεως και η ιδία αυτού τύχη.Ο Μάξιμος εκ φύσεως και πεποιθήσεων ήταν τόσο ευαίσθητος, ώστε δεν δύνατο να μην αισθανθεί ενδιαφέρον για τα περί αυτόν σημαντικά φαινόμενα.(Makarij –Ιστορία της Ρωσ.Εκκλησίας.Αγία Πετρούπολη 1870 τ.7)

Γ.Ι.Ιvanov
«Ο Μάξιμος Γραικός ήρθε στην Ρωσία πάνοπλος όχι  μόνο στην βυζαντινή αλά και στην δυτικοευρωπαϊκή μόρφωση της εποχής της Αναγεννήσεως.Οι Ρώσοι βρήκαν τον επιστήμονα-εγκυκλοπαιδιστή, ο οποίος μπορεί να δώσει απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις περί ζωής και σοφίας σε ένα βιβλίο, που είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ρωσική κοινωνία.
Ένας από τους πρώτους ερευνητές των έργων του Μαξίμου έγραφε:
«Σε πολυάριθμα έργα του μεγάλου Μαξίμου θαυμάζεις την ποικιλία των γνώσεών του και των ικανοτήτων :είναι φιλόλογος και ιστορικός,ποιητής και ρήτορας,φιλόσοφος και θεολόγος.Αυτό όμως που έχει μεγάλη δύναμη είναι ότι έχει ταλέντο κριτικής.Πάντα και σε όλα είναι κριτικός :λέει δόγματα ή γράφει νουθεσίες ή εξηγεί την Γραφή ,όλα τα εξετάζει κριτικά».(A.I.Ivanov.Literatournoe nasledie Maxim Grek.(Λογοτεχνική κληρονομιά του Μαξίμου Γραικού) .Kharakteristika atriboucii bibliografija.
Δ.I.V.Boudovnic
“H πολυπλευρικότητα των χαρισμάτων,η λογοτεχνική λάμψη,…η προθυμία, η συμπόνοια και για οποιοδήποτε ,μικρής ή μεγάλης σημασίας πολιτικό γεγονός,η θερμότητα των αισθημάτων και η ευρυμάθεια-όλα αυτά τα ωραιότερα χαρακτηριστικά του Μαξίμου του Γραικού ως συγγραφέα και ανθρώπου,εντυπωσίαζαν τις καρδιές των μορφωμένων συγχρόνων του και ένεκα τούτων έγιναν πολυάριθμοι οι μαθητές και οι θαυμαστές του.Αλλά, όμως, ακριβώς τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά του δημιούργησαν επίσης πολυάριθμους εχθρούς,χωρίς τους οποίους τον αληθινό συγγραφέα δεν μπορείς να τον κατανοήσεις»(Rousskaja Poublicistika XVI.Moskva1947.Κεφάλαια για τον Άγιο Μάξιμο τον Γραικό.)
Ε. «Ο Μάξιμος ο Γραικός ήταν ένας εμπνευσμένος και υψιπετής διδάσκαλος πανεπιστημιακού επιπέδου, σε μια χώρα, οποία εστερείτο εκείνη την εποχή όχι μόνο πανεπιστημίων,αλλά και γενικώς σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων».( Robert A.Klostermannη “Legende und Wirklichikeit im Lebenswerk von Maksim Grek)742069_600

2.Ζηλωτής της Ορθοδοξίας-Απολογητής
«Μάξιμος ο Γραικός ήτο ανήρ σοφώτατος,ο μάλλον μεμορφωμένος της εποχής του,έξοχος θεολόγος και αυστηρός ζηλωτής της Ορθοδοξίας».(A.Nikolksii. «O nyekgttorih troudah Maxim Grek»,TKDA 1864 σελ.5)
«Πολλά έργα του Μάξιμου Γραικού,ειδικά αυτά που γράφτηκαν στις δεκαετίες ΄30-΄50,διαποτίζονται με την ατμόσφαιρα της «απάντησης» ή της «απολογίας». «Σύντομη απάντηση προς την αγία εκκλησία,στην οποία συκοφαντήθηκα». «Αφήγηση για την διόρθωση των ρωσικών βιβλίων», το προγραμματικό έργο «Ομολογία πίστης»,πολύ συχνά σε άλλα έργα ονομάζεται από τον Μάξιμο «απάντηση».Σε κάποια έργα του ο Μάξιμος έδωσε τη φόρμα των ερωτοαπαντήσεων, την συζήτηση κάνουν ο «αφιλοχρήματος» ακτήμονας και ο «φιλοχρήματος» Φιλοκτήμονας,ο επίσκοπος του Τβερσκόι και ο Θεός,το πνεύμα και η ψυχή.
Σε άλλες περιπτώσεις το λογοτεχνικό είδος που επιλέγεται δεν είναι η συζήτηση,αλλά καθορίζεται σαν «Αφήγηση κατά…» η «Διήγηση εναντίον…»Ο αντίπαλος των αφηγήσεων αυτών μπορεί να είναι κάποιος σύγχρονος….Ο Γραικός όχι μόνο απαντάει ο ίδιος ,όχι μόνο αναγκάζει τους ήρωες των έργων του να κάνουν ερωτήσεις και να απαντούν,αλλά γράφει και κάποια έργα που δεν είναι παρά έτοιμες «απαντήσεις» για τους αναγνώστες ,ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήματα που πιθανόν να τους τεθούν.(Οι απαντήσεις των χριστιανών εναντίον των αγαρηνών, που διαβάλλουν την Ορθόδοξη πίστη).
Η επιλογή του παραπάνω λογοτεχνικού είδους εξηγείται όχι μόνο με την προσωπική μοίρα του Μάξιμου,ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να απολογηθεί μετά τις άδικες κατηγορίες που του αποδόθηκαν το 1525 και το 1531,αλλά και με την πολεμική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή…Ως χριστιανός συγγραφέας;,προσπαθούσε να δώσει στις ιδέες του καθολικό χαρακτήρα, να εκφράσει την επιχειρηματολογία του με παραδοσιακές μορφές,να εμφανίσει τα επίκαιρα προβλήματα της γύρω του πραγματικότητας σαν παντοτινά (που δεν εξαρτώνται από τον χρόνο) και τις προσωπικές του απαντήσεις όχι μόνο σαν καρπό προσωοπικών του αναλύσεων,αλλά σαν απαντήσεις που ήδη υπήρχαν στην χριστιανική λογοτεχνία,σαν αιώνια πρότυπα,τα οποία θα έπρεπε να τηρούν τόσο οι ξεχωριστές προσωπικότητες ,όσο και κοινωνικές ομάδες και η κοινωνία στο σύνολό της».(N.V.Sinicyna.Απο την εισαγωγή στο βιβλίο “ Poslanie Maxima Greka 1965).
3.Ηθικός  και ορθόδοξος μεταρρυθμιστής με αγωνιστικό πνεύμα
«Μαθητής της εποχής της μεταρρυθμίσεως και σύγχρονος της τότε θρησκευτικής ζυμώσεως στην Ιταλία και στην δυτική εν γένει Ευρώπη,ο Μάξιμος δεν ηδύνατο να μην εισαγάγει το αγωνιστικό πνεύμα υπέρ ορισμένων ιδεωδών και το της ηθικής μεταρρυθμίσεως στην Ρωσική κοινωνία,στην οποία παρατηρούσε ανάλογα ιδιότυπα φαινόμενα.Και εμφανίζεται στην Ρωσία άλλοτε ως ελεγκτής,άλλοτε ως φορέας νέων ιδεών και τάσεων,πάντοτε όμως παραμένων πιστός στον κύριο θρησκευτικό του σκοπό.
Υπήρξε μεταρρυθμιστής ,αλλά αποκλειστικά της ηθικής πλευράς της θρησκευτικής ζωής έγινε καινοτόμος-νεωτεριστής στην σφαίρα των εννοιών,αλά μόνο εφόσον οι τάσεις αυτές δεν αντέβαιναν προς τις θρησκευτικές του ιδέες…»(V.S.Ikonnikov Maxi Grek I ego vremia(Ο Μάξιμος ο Γραικός και η εποχή του).Istoriceskoe issledovanie,Kiev 1915).OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4.Απαράμιλλος Λογοτέχνης και επιστολογράφος
«Ο Μάξιμος ο Γραικός α) στην ρωσική λογοτεχνία του ΙΣΤ αιώνα είναι φαινόμενο εξαιρετικό
Β)στον τομέα του ύφους και της λογοτεχνικής γλώσσας της εποχής του είναι φαινόμενο ιδιόμορφο»(Μ.Ν.Σπερανσκιξ.Ιστορία Ρωσοσλαυωνικών λογοτεχνικώνσχέσεων.Lenigrad 1975 σελ.193.
«Ο Μάξιμος ο Γραικός ήταν ο πλέον ταλαντούχος και έξοχος Έλληνας ποιητής της διασποράς στην μεταβυζαντινή περίοδο….Ο καθορισμός της θέσης που κατέχουν οι επιστολές του Μαξίμου στην αρχαία ρωσική επιστολογραφία είναι θέμα ιδιαίτερης μελέτης…Αν η σύγκριση των επιστολών του και της αρχαίας ρωσικής επιστολικής πρακτικής είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί,η αντιπαράθεσή της με τα βυζαντινά πρότυπα επιστολών είναι πραγματοποιήσιμη και αποδεικνύει την μεγάλη επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στην λογοτεχνική δημιουργία του συγγραφέα μας»(D.M.Boulanin ,Perevody,I poslanija Maxim Greka,Lenigrad 1984,σελ.230-231)
5.Βυζαντινός ανθρωπιστής
«Η προσωπικότητα του Μαξίμου προκαλεί το γενικό ενδιαφέρον .Δεν ήταν μόνο μοναχός στο Άγιο Όρος , αλλά και άνθρωπος με μεγάλη ανθρωπιστική παιδεία.Παρόλο που δεν ήταν ανθρωπιστής με την δυτική έννοια της λέξης, ο Μάξιμος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βυζαντινός ανθρωπιστής.Γενικά υπήρξε ένας άνθρωπος με γνήσια φιλολογική παιδεία.Η μελέτη των ελληνικών χειρογράφων του μαρτυρεί ότι εκείνος έγραφε σε αρχαϊζουσα και περίτεχνη φιλολογική γλώσσα,που πλησίαζε την γλώσσα της Βίβλου.Δεν έγραφε στην καθομιλουμένη .Ο ίδιος υπογράμμιζε την σημασία της «Αθηναϊκής Ευγλωττίας». (G.Florovoskil.”Σταθμοί της Ρωσκής Θεολογίας. Μέρος Α. Μετάφραση Ευτ.Γιούλτση.Εκδόσεις Πουρναρά Θεσ/νικη 1986)
«Στα έργα του Μαξίμου νιώθουμε τη βαθιά συμπόνοια στους προσβεβλημένους και καταπιεζομένους.Πριν πολλά χρόνια από τους ανθρωπιστές της Νέας Εποχής, ο Γραικός ανεβάζει τη φωνή του για να υπερασπίσει τους εξευτελισμένους.Να αγαπήσεις τους φτωχούς με όλη σου την σκέψη.
Αλλά να κάνεις κριτική,ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα,πάντα είναι ευκολώτερο από το να έχεις να προτείνεις ένα θεϊκό πρόγραμμα.Ο Μάξιμος ο Γραικός έχει τέτοιο πρόγραμμα;Ναι έχει.Ο Μάξιμος το πρόγραμμα αυτό το διατύπωσε στα μηνύματα προς τον Βασίλειο Γ και τον Ιωάννη Δ,καθώς και σε άλλα διηγήματα του.Στην ανοικοδόμηση του δικού του κοινωνικού ιδανικού,ο κάτοικος του Άθω στηρίζεται στην εντολή του Ιουστινιανού, η οποία εισήλθε με την αρχαία ρωσσική γλώσσα στα πηδαλιούχα βιβλία.Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας και νομοθέτης Ιουστινιανός,εκτελώντας την κωδικοποίηση του ρωμαϊκού δικαίου,διατύπωσε την αναλογία μεταξύ της κοσμικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας, η οποία έμεινε αυθεντική για τις ανατολικές-χριστιανικές χώρες και η οποία προτείνει την κατανομή των καθηκόντωνσε υπεροχή κράτους.Αυτός ο ίδιος ανήγειρε τον διάσημο ναό της Αγίας Σοφίας της Κων/πόλεως, ο οποίος ήταν όχι μόνο το «σπίτι της Αγιάς Σοφιάς» αλλά και το σύμβολο της καλής οργάνωσης του κράτους».(M.Gromov,Maxim Grek,Moskva 1983 σς.67,69,70,72,73,129.
… «Μεταξύ των δύο περιόδων της ζωής του Μαξίμου του Γραικού ,Ιταλία και Ρωσία,μεταξύ του Μιχαήλ Τριβώλη και του Μαξίμου του Γραικού,μεσολαβούν αρκετά χρόνια μοναχικού βίου.Ο Ε.Denissoff δεν παίρνει επαρκώς υπόψιν την περίοδο αυτή.Από τα χρόνια εκείνα της ζωής του Μιχαήλ Τριβώλη –Μάξιμου Γραικού έχουν μείνει πενιχρότατες μαρτυρίες,την σπουδαιότητά τους όμως μπορούμε να εκτιμήσουμε ,συγκρίνοντας τα ενδιαφέροντα και τα ιδεώδη του Μιχαήλ-Μαξίμου μεταξύ της ιταλικής και της μοσχοβίτικης περιόδου.Ήσαν ακριβώς τα χρόνια της διαμόρφωσης του ως πιστού της Ορθοδοξίας.
Ακριβώς τότε κατέρρευσαν οριστικά οι ουμανιστικές συμπάθειες του Μιχ.Τριβώλη  που, κατά τα φαινόμενα ,δεν είχαν απλώσει βαθιές ρίζες, αφού ακόμα στην Ιταλία ,ερχόμενος σε επικοινωνία με τον Σαβαναρόλα, θυσίασε τα ουμανιστικά του ενδιαφέροντα στα θρησκευτικά.
Η ουμανιστική περίοδος στη ζωή του Μιχ.Τριβώλη δεν ξεπερνά τα όρια του 1492-1500 και εν πάση περιπτώσει,αφορά μία περίοδο οκτώ ετών.Από το 1500 ο Μιχ.Τριβώλης αφοσιώνεται στις θρησκευτικές αναζητήσεις και ταλαντεύεται μεταξύ καθολικισμού και ορθοδοξίας.έως το έτος 1505-1506 όταν πιά εκλέγει οριστικά την Ορθοδοξία.Όσο ο Μάξιμος ,ο μοναχός του Βατοπαιδίου κι αν καταριόταν τον πρώην Μιχαήλ Τριβώλη,δεν μπορούσε να διαγράψει εντελώς το 1491-1500 από τη βιογραφία του,όπως δεν μπορούσε να απαλλαγεί εντελώς από την ουμανιστική παιδεία που απέκτησε τα χρόνια εκείνα.Σύνθεση ,όμως, μεταξύ του ουμανιστή Μιχαήλ και του χριστιανού (ορθόδοξου) Μαξίμου δεν επήλθε.
Ο Μαρσίλιο ή ο Έρασμος προσπάθησαν να πάρουν από τον χριστιανισμό ο,τι μπορούσε να εξυπηρετήσει τον ουμανισμό, ενώ ο Μάξιμος ο Γραικός, όπως δείχνουν τα όσα έγραψε στην Ρωσσία, προσπάθησε να στρέψει προς όφελος του χριστιανισμού την παιδεία που απέκτησε τον καιρό των συναναστροφών του με τους ουμανιστές.
..Δεν είναι συνεπώς, δυνατόν να ισχυρίζεται κανείς ότι ο Μάξιμος ο Γραικός ήταν ο πρώτος που έφερε τις ουμανιστικές ιδέες στη Ρωσία. Οι ιδέες αυτές έχουν στην Ρωσία την ιστορία τους,που αρχίζει πριν ακόμα από την εμφάνιση στην Μόσχα του Μαξίμου του Γραικού.
….Η προσπάθεια του Μαξίμου να συνδυάσει τον ουμανισμό με την δικαίωση της ιερής εξέτασης, \και της την κατάφαση στη ζωή με τον καλογερικό ασκητισμό, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη με τον κακεντρεχή σκοταδισμό της εκκλησίας, την ανεξαρτησία της σκέψης με τον αγώνα εναντίον των πρωτοποριακών ιδεών, ήταν ουτοπική και μόνο την υποψία της φεουδαρχικής ηγεσίας μπορούσε να προκαλέσει. Αυτό εξηγεί όλα εκείνα τα δεινά που έλαχε στον Μάξιμο να υποστεί»( IA.I.Klibanov. Συμβολή στην μελέτη της βιογραφίας και της φιλολογικής κληρονομιάς Μάξιμου Γραικού,Βυζαντινά χρονικά Vizantijkij Vremennik XIV 1958,σελ.148-174).
Σημείωση.
Για την αποφυγή ποικίλων παρεξηγήσεων για ο,τι δημοσιεύεται, καταχωρούμε και την άποψη του μακαριστού Γέροντος Γεωργίου Καψάνη για την σχέση με τον ευρωπαϊκό ουμανισμο του Αγ.Μαξίμου του Γραικού.
«Ο ταπεινός και σοφός Μάξιμος ήλθε το 1506 στο Άγιο Όρος, για να γίνει  γνήσιος Αγιορείτης μοναχός. Ως Αγιορείτης μετέβη στην Ρωσσία. Έμεινε Αγιορείτης. Υπέμεινε ως Αγιορείτης. Εδίδαξε και έδρασε ως αγιορείτης.
Η εντύπωσίς μου είναι ότι πέρασε από τον ουμανισμό, αλλά ποτέ κατά βάθος δεν έγινε ουμανιστής. Μέσα στην ορθόδοξη πατερική και αγιορειτική παράδοση υπήρχαν όλα τα στοιχεία με τον φωτιστή των Ελλήνων Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον ισαπόστολο και να είναι πρόδρομός του. Και οι δύο έτυχον θύραθεν μορφώσεως-αν και ο Άγιος Κοσμάς όχι τόσο μακράς και λιπαράς ,όσο ο Μάξιμος.
Και οι δύο  ανεπαύθηκαν όχι στην αυτονομημένη ανθρώπινη σοφία και γνώση,αλλά στην θεία σοφία του Ευαγγελίου του Χριστού.Και οι δύο δέχθηκαν και αφομοίωσαν την ορθόδοξη αγιορείτικη και πατερική παράδοση.Έμειναν πάντα αγιορείται και έδωσαν και μέσα στον κόσμο την μαρτυρία τους ως αγιορείται.Ο Άγιος Μάξιμος είναι καύχημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας,του ελληνορθόδοξου γένους μας ,του Αγίου Όρους.Νομίζω ότι οι κατωτέρω λέξεις του Ρώσσου Βασσιανού περικλείουν την ουσιαστική προσφορά του Αγίου Μαξίμου στον Ρωσικό λαό: «μόνον τώρα δια του Αγίου Μαξίμου εγνωρίσαμεν τον Θεόν».
Ο βαθύς σεβασμός που τρέφει μέχρι σήμερα ο ευσεβής ρωσσικός λαός στο Άγιο Όρος, οφείλεται ασφαλώς και στην προς αυτόν προσφορά του Αγίου  Μαξίμου του Γραικού και Αγιορείτου»(
6.Πολέμιος και ακούραστος επικριτής της αμάθειας.
«Ήταν άνθρωπος με λαμπρό ταλέντο και πολυμορφωμένος με την πιο αυστηρή έννοια της λέξης, είχε ειδική έμφυτη κλίση προς την δραστηριότητατου προφήτη ή του συγγραφέα επικριτή…. Δεν είναι απαθής ερμηνευτής σοφών βιβλίων και αποκομμένος από τη ζωή επιστήμονας μοναστής. Παρουσιάζεται στις δικές του συλλογές ως παθητικός πολέμιος και ακούραστος επικριτής της αμάθειας.( (M.Gromov,Maxim Grek,Moskva 1983)
Πηγή: fdathanasiou.wordpress.com

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Υπομονη Να πας να αγοράσεις! Πουλάνε στα σούπερ-μάρκετ!Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης…

 




Άγιος Γέρων Παΐσιος ο Αγιορείτης

- Γέροντα, πως μπορείς να αντιμετωπίσεις τον άλλον, όταν είναι νευριασμένος;

- Με την υπομονή!

- Και αν δεν έχεις;

- Να πας να αγοράσεις! Πουλάνε στα σούπερ-μάρκετ!… Κοίταξε, όταν ο άλλος είναι μπουρινιασμένος, ό,τι και να του πεις, δεν γίνεται τίποτε. Καλύτερα εκείνη την στιγμή να σιωπήσεις και να λες την ευχή. Με την ευχή θα καλμάρει ο άλλος, θα ηρεμήσει και θα μπορέσεις μετά να συνεννοηθείς μαζί του. Βλέπεις, και οι ψαράδες δεν πάνε να ψαρέψουν, αν δεν έχει μπουνάτσα· κάνουν υπομονή, ώσπου να καλωσυνέψει ο καιρός.

- Που οφείλεται, Γέροντα, η ανυπομονησία των ανθρώπων;

- Στην πολλή… εσωτερική τους ειρήνη! Ο Θεός την σωτηρία των ανθρώπων την κρέμασε στην υπομονή. «Ο υπομείνας εις τέλος, σωθήσεται», λέει το Ευαγγέλιο. ΓΙ’ αυτό δίνει δυσκολίες, διάφορες δοκιμασίες, για να ασκηθούν στην υπομονή οι άνθρωποι.

Η υπομονή ξεκινά από την αγάπη. Για να υπομείνεις τον άλλον, πρέπει να τον πονέσεις. Και βλέπω πως με την υπομονή σώζεται η οικογένεια. Είδα θηρία να γίνονται αρνιά. Με την εμπιστοσύνη στον Θεό τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά και πνευματικά. Μια φορά, όταν ήμουν στην Μονή Στομίου, είχα δει στην Κόνιτσα μια γυναίκα που έλαμπε το πρόσωπό της. Ήταν μητέρα
πέντε παιδιών. Μετά θυμήθηκα ποια ήταν. Ο άνδρας της ήταν μαραγκός και έπαιρνε πολλές φορές δουλειές μαζί με τον μάστορά μου. Μια κουβέντα του έλεγαν οι νοικοκυραίοι, λ.χ. «μαστρο-Γιάννη, μήπως αυτό να το κάνουμε έτσι;», γινόταν θηρίο. «Εμένα θα μου κάνεις τον δάσκαλο;», τους έλεγε. Έσπαζε τα εργαλεία του, τα πετούσε και έφευγε. Αφού παρατούσε την δουλειά του και τα έσπαζε όλα σε ξένα σπίτια, καταλαβαίνεις στο σπίτι του τι έκανε! Αυτή λοιπόν ήταν του μαστρο-Γιάννη γυναίκα. Με αυτόν τον άνθρωπο δεν μπορούσες μια μέρα να καθίσεις, και αυτή χρόνια ζούσε μαζί του. Κάθε μέρα περνούσε μαρτύριο, και όμως όλα τα αντιμετώπιζε με πολλή καλοσύνη και έκανε υπομονή. Επειδή ήξερα την κατάσταση στο σπίτι, όταν την συναντούσα, την ρωτούσα: «Τι κάνει ο κυρ-Γιάννης; Δουλεύει;». «Ε, πότε δουλεύει, πότε κάθεται λιγάκι!». «Πως τα περνάτε;». «Πολύ καλά, Πάτερ!», μου έλεγε. Και το έλεγε με την καρδιά της. Δεν υπολόγιζε που έσπαζε τα εργαλεία του -και αξίας εργαλεία- ούτε που αναγκαζόταν η καημένη να ξενοδουλεύει, για να τα βγάλουν πέρα. Βλέπετε με πόση υπομονή, με πόση καλοσύνη και με πόση αρχοντιά τα αντιμετώπιζε όλα! Ούτε τον κατηγορούσε καθόλου! Γι’ αυτό ο Θεός την χαρίτωσε και έλαμπε το πρόσωπό της. Μεγάλωσε και τα πέντε παιδιά της και έγιναν πολύ καλά παιδιά. Μπόρεσε και κράτησε και τα παιδιά της.


ΓΕΡΟΝΤΑΣ  ΠΑΙΣΙΟΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΟΥ  ΕΥΧΗ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ  

ΗΛΙΑΣ  ΧΑΙΝΤΟΥΤΗΣ  15 ΜΑΡ 2012

Ο Θεός δεν δίνει ελαττώματα αλλά δυνάμεις. Όταν όμως δεν αξιοποιούμε αυτές τις δυνάμεις για το καλό, έρχεται το ταγκαλάκι, τις εκμεταλλεύεται και γίνονται πάθη,



Γέροντα, τι είναι τα πάθη;

-Εγώ τα πάθη τα
βλέπω σαν δυνάμεις της ψυχής. Ο Θεός δεν δίνει ελαττώματα αλλά δυνάμεις. Όταν όμως δεν αξιοποιούμε αυτές τις δυνάμεις για το καλό, έρχεται το ταγκαλάκι, τις εκμεταλλεύεται και γίνονται πάθη, και ύστερα γκρινιάζουμε και τα βάζουμε με τον Θεό. Ενώ, αν τις αξιοποιήσουμε στρέφοντάς τες εναντίον του κακού, μας βοηθούν στον πνευματικό αγώνα.

Ο θυμός λ.χ. δείχνει ότι η ψυχή έχει ανδρισμό, ο οποίος βοηθάει στην πνευματική ζωή. Κάποιος που δεν είναι θυμώδης και δεν έχει ανδρισμό δεν μπορεί να βάλη εύκολα τον εαυτό του στην θέση του. Ο θυμώδης άνθρωπος ,αν αξιοποιήση στην πνευματική ζωή τη δύναμη που έχει , είναι σαν ένα γερό αυτοκίνητο που πιάνει την ευθεία και κανείς δεν το φθάνει. Αν όμως δεν την αξιοποιήση και αφήνη ανεξέλεγκτο τον εαυτό του, μοιάζει με αυτοκίνητο που τρέχει με υπερβολική ταχύτητα σε ανώμαλο δρόμο και κάθε τόσο εκτροχιάζεται.

Ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίση τις δυνάμεις που έχει και να τις στρέψη στο καλό. Έτσι θα φθάση , με τη βοήθεια του Θεού, σε καλή πνευματική κατάσταση. Τον εγωισμό λ.χ. να τον στρέψη εναντίον του διαβόλου και να μην το βάζη κάτω, όταν πάη και τον πειράζη. Την τάση για φλυαρία να την αγιάση καλλιεργώντας την ευχή.

Δεν είναι καλύτερα να μιλάη με τον Χριστό και να αγιάζεται παρά να φλυαρή και να αμαρτάνη; Ανάλογα δηλαδή με το πώς θα χρησιμοποιήση ο άνθρωπος τις δυνάμεις της ψυχής, μπορεί να γίνη καλός ή κακός

.
 ΓΕΡΟΝΤΑΣ  ΠΑΙΣΙΟΣ


 Από το βιβλίο: «ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ» ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Ε΄

Έτσι θα απαλλαγούμε από την τυραννία του διαβόλου


Όταν προσευχόμαστε στο θεό, Τον παρακαλούμε να μας γλυτώσει από τον πονηρό: «... ρύσαι ημάς από του πονηρού». Αν όμως δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο πονηρός, ποια τα δεσμά του και ποια η εξουσία του πάνω σ' αυτούς που εξουσιάζει, πώς ζητάμε να μας λυτρώσει απ' αυτόν ο Θεός;
Πρώτα να ξέρουμε, πως όταν υποτασσόμαστε στο σατανά και τον υπηρετούμε με τα πονηρά μας έργα, δεν κοινωνούμε με το θεό. Δεν έχουμε σχέση μαζί Του. Πατέρα μας έχουμε το διάβολο, που μας εξουσιάζει.
Μοιάζουμε με τους Εβραίους, που ο Κύριος τους είπε: «Υμείς εκ του πατρός του διαβόλου εστέ και τας επιθυμίας του πατρός υμών θέλετε ποιείν

Γιατί όπως κάθε παιδί μοιάζει με το σαρκικό πατέρα του, έτσι και κάθε χριστιανός πρέπει να μοιάζει στην αγιότητα με τον ουράνιο Πατέρα του.

Πρέπει λοιπόν να ξέρουμε τι παγίδες μας στήνει ο διάβολος και πως αγωνίζεται να μας υποδουλώσει, γιατί τότε μόνο θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα σχοινιά, που τυλίγει γύρω μας. Κι όταν απαλλαγούμε από την τυραννία του, θα έρθει μέσα μας η βασιλεία του Χριστού, που έρχεται μόνο σ' όσους Τον γνωρίζουν. Τότε θα γίνουμε συμπολίτες των αγγέλων. Τότε, αντί για την αδαμιαία κατάρα, θα έχουμε τη θεία ευλογία. Και αντί για θάνατο και φθορά, θα έχουμε ζωή αιώνια.

Για ν' αποδιώξουμε όμως το διάβολο και να λυτρωθούμε από τη δουλεία του, πρέπει ν' αγαπήσουμε ολόψυχα το Χριστό. Κι Αυτός, όταν Τον αγαπήσουμε δυνατά και ανυπόκριτα, θα βγάλει από μέσα μας τα φαρμακερά φίδια της αναισθησίας και της αδιαφορίας, που δεν μας αφήνουν να Τον πλησιάσουμε.

Γι' αυτό πολλοί χριστιανοί, που απομακρύνονται από το θεό, γίνονται επίορκοι, ζηλότυποι, φθονεροί, φιλοκατήγοροι, πλεονέκτες, ακάθαρτοι, υπερήφανοι, κλέφτες, άδικοι, υποκριτές, πόρνοι, μοιχοί, άσωτοι και άνομοι: Γιατί, χωρίς Εκείνον, γίνονται υποχείριοι του πονηρού.

Αλίμονο μας, αν προσευχόμαστε στο θεό και κάνουμε ελεημοσύνες, μα η ψυχή μας μένει ακάθαρτη. Η προσευχή του οργίλου είναι ρυπαρή. Ή ελεημοσύνη του υπερήφανου δεν είναι ευπρόσδεκτη από το θεό. Η ευεργεσία του άσωτου και το δώρο του πλεονέκτη δεν ευαρεστούν τον Κύριο.

Ο θεός δεν εμπαίζεται. Την καρδιά μας τη θέλει ολόκληρη. Δεν μπορούμε να είμαστε στην κυριαρχία του διαβόλου, και να νομίζουμε ότι ευαρεστούμε το θεό. Μας το λέει ο απόστολος: «θεός ου μυκτηρίζεται».Μπορεί σαν άνθρωποι να σφάλλουμε και να πικραίνουμε τον επουράνιο Πατέρα μας. Αλλ' ας είμαστε τουλάχιστον τίμιοι και καθαροί απέναντι Του.

"Όπως συμβαίνει με το παιδί: Μπορεί να στενοχωρεί τους γονείς του με την απρόσεκτη συμπεριφορά του. Είναι όμως καθαρό και άδολο, και τους αγαπάει ειλικρινά. Τέτοια πρέπει να είναι και η δική μας σχέση με το θεό. Και όμως εμείς, ενώ έχουμε δώσει την καρδιά μας στον πονηρό, έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δουλεύουμε στο θεό.

Μόνο όταν δει ο Χριστός την καθαρή πρόθεση μας να Τον αγαπήσουμε, τότε θα μας απαλλάξει από την τυραννία του διαβόλου. Διαφορετικά δεν θα επέμβει. Και χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, όπως βεβαίωσε ο ίδιος: «Χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν». Ο διάβολος όλο και θα μας δένει με μικρές και μεγάλες αλυσίδες, και θα μένουμε έτσι στάσιμοι, ανίκανοι να πλησιάσουμε το θεό και να σωθούμε.

Το στόμα μας βέβαια μπορεί να λέει ότι αγαπάμε τον Κύριο. Όμως αληθινό και πραγματικό είναι μόνο εκείνο που βιώνει η καρδιά.

Ας κλείσουμε λοιπόν βαθιά μέσα στην καρδιά μας την Αλήθεια, το Χριστό, και τότε ο διάβολος θα φύγει μακριά μας. θα τον διώξει η παρουσία του Χριστού, που θα μας δυναμώσει και θα μας χαριτώσει, ώστε ν' απαλλαγούμε από τη δαιμονική κυριαρχία, να καθαριστούμε από τα πάθη και να καταυγασθούμε από το Πνεύμα το Άγιο.

Από το βιβλίο ''Απόσταγμα πατερικής σοφίας''Ι.Μ.Παρακλήτου

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

" Το κρίμα "


















Άκου , παπά, το κρίμα μου… Δεν είναι αυτό μονάχα,
σαν άνθρωπος αμαρτωλός κρίματα κι άλλα θάχω.
Μα τ’ είναι τ’ άλλα εμπρός σ’αυτό; ό, τι είναι το χορτάρι
κοντά στης λεύκας το κορμί- αυτό που μούχει πάρει
τον ύπνο από τα μάτια μου …αυτό που φαρμακώνει
και το ψωμί και το νερό στο κολασμένο στόμα…(*)

Άκου, παπά, το κρίμα μου:
Σε χρόνια περασμένα,
ανήλικος, ορφάνεψα κι ορφάνεψε με μένα
και το μικρό τ’ αδέρφι μου … Τυραννισμένα χρόνια.
Μας εφαρμάκων’ ο καημός, η φτώχεια, η καταφρόνια.
Ήταν της μάνας η ευχή κληρονομιά μας μόνη,
κι αυτή μας δίν’ υπομονή , μας διπλοδυναμώνει.
Με την ευχή της μάνας μας και του θεού τη χάρη
άνδρες γενήκαμε κ’ οι δυό…




Καθένας είχε πάρει
το ίσιο δρόμο της δουλείας, μα κι ο καθένας χώρια.
Εκείνος πάει πραματευτής μακριά στα Τουρκοχώρια
κι εγώ τεχνίτης έγινα και στο χωριό μας μένω.

Ξάφνου λαβαίνω μήνυμα πικρό , φαρμακωμένο:
Ο αδερφός μου είν’ άρρωστος… Γυρνώντας με πραμάτια
στην ερημιά νυχτώθηκε- του σκότιζε τα μάτια
η καταχνιά∙- διαβαίνοντας ένα παλιό γεφύρι
παραπατάει τ’ άλογο∙ ζητάει να τα’ ανασύρη,
πέφτει στο ρέμα… Τ’ άλογο και την πραμάτια χάνει…
γλυτώνει μόνος…Σέρνεται βρεμένος σ’ ένα χάνι…
έρημος, άρρωστος εκεί στου πόνου το κρεβάτι
το μήνυμα του μούστειλε με χριστιανό διαβάτη.

Καιρό δεν χάνω∙ ο λογισμός για μιά στιγμή και μόνη
απ’ τη λαχτάρα παραλεί κ’ ύστερα δυναμώνει.
Γεμίζω τα δισάκκια μου , φορτώνω το μουλάρι
κ’ η νύχτα η αστροστέφανη με βρίσκει καβαλάρη
στο μονοπάτι που τραβά στα Τουρκοχώρια πέρα.

Φτάνω στο χάνι αποβραδίς, πριν σβήση η άλλη μέρα.
Πεζεύω , δένω το σκοινί, σπρώχνω την πόρτα, μπαίνω.
Ξανοίγω ανθρώπινο κορμί κατάχαμα πεσμένο.
Αχ! τον εγνώρισ’ η καρδιά πριν τον ιδή το φώς μου∙
το σκέλεθρο , το φάντασμα, ποιος ήταν; ο αδερφός μου!

Γονάτισα στο πλάγι του , στην αγκαλιά τον παίρνω,
την όψη μου στην όψη του τη νεκρωμένη φέρνω.
Νιώθω μές στ’ άλαλο κορμί πως η ζωή είναι λίγη ,
πως η ψυχή του ξεπετά και δένεται να φύγη.
Ο πόνος μου με μιάς ξεσπά, θέλω , ζητώ να τρέξω
και τρέμουνε τα γόνατα…
Μέσα στο χάνι κι έξω
ψυχή δεν είναι ζωντανή! Πάει η φωνή χαμένη∙
κ’ η νύχτα πέφτει γύρω μας βαρειά, σκοτεινιασμένη.
Σαν λυσσασμένος δράκοντας κρύος βοριάς σφυρίζει
και το μουλάρι μου πεινά, φυσά και χλιμιντρίζει.

Κρύο , σκοτάδι , κόλαση και δίχως φώς κανένα.

Σκύβω και βρίσκω στη γωνιά δαυλόξυλα σβησμένα.
Ζυγώνω τ’ άλλα τα κλαδιά, τα’ ανάφτω και φωτίζω.
Παίρνω δαυλί στο χέρι μου, στον άρρωστο γυρίζω.
Και σαν να πήρε από το φώς κ’ η όψη του η σβησμένη
για μια στιγμή ανάλαμψε, και με φωνή , που μένει
μέσα στ’ αυτιά μου ακοίμητη , μου λέει:
«Θα πεθάνω.
Όχι – δεν κλαίω τη ζωή την ψεύτικη που χάνω,
αν ήτανε σαν χριστιανός τα μάτια να σφαλίσω,
να μεταλάβω , του παπά το χέρι να φιλήσω,
και όχι σαν άπιστο σκυλί, καθώς πεθαίνω τώρα».
Και δάκρυσαν τα μάτια μου στη μαύρη εκείνην ώρα.

Άκου, παπά. Τότ’ άξαφνα στο νού το ζαλισμένο
γεννήθηκε το κρίμα μου το φιδογεννημένο.
Θυμήθηκα στην πλάσμα μου μαύρο κρασί πως έχω.
Παίρνω ψωμί απ’ τον κόρφο μου, μές στο κρασί το βρέχω
και , κάνοντας μια προσευχή κι ένα σταυρό σ’ εκείνο
σαν Άγια Μετάδοση στον άρρωστο το δίνω.

Και το κρασί και το ψωμί την ώρ’ αυτή, ας πάρη
την ευλογία του Θεού και του Χριστού τη χάρη.
Τα χέρια αυτά, που το κρατούν , αν είναι κολασμένα,
σ’ εσέναν’ η συχώρεση κ’ η κόλαση σε μένα!
Σαν χριστιανός αληθινός ψυχομανά , πεθαίνει,
κι εφάνηκ’ η συγχώρεση στην όψη του γραμμένη.

Ω μαύρη νύχτα του καημού , νύχτα πλατειά, μεγάλη!
Είπα πως χάθηκε το φώς και δεν θα φέξη πάλι.
Κι όταν το πρώτο χάραμα στις χαραμάδες είδα,
μου φάνηκε άλλου κόσμου φώς κι άλλης ζωής ελπίδα.

Παπά , το κρίμα τ’ άκουσες. Μπορεί να γίνη κι άλλο
στον κόσμο πιο βαρύτερο , πιο μαύρο , πιο μεγάλο;
Εκείνον , που μας έπλασε στα χέρια μου να πλάσω,
το σώμα και το αίμα του ν’αγγίξω και να πιάσω
μ’ αυτά τα δάχτυλα;…
Παπά, παπά, μην πής πως τάχα
ότι ήταν κι απόμεινε: ψωμί , κρασί μονάχα.
Απ’ τη λαχτάρα πούνιωσα τη μαύρη εκείνη ώρα,
από την άσβηστη φωτιά πούχω στα χέρια ω τώρα,
από το φώς του χύθηκε στην όψη τη σβησμένη,
το νιώθω πως το φοβερό Μυστήριο είχε γένει.

Παπά, το κρίμα τα’ άκουσες… μ’ αν ίσως τόχω κάνει,
για χάρη εκείνου , πού έρημος επέθανε στο χάνι,
δεν φταίει εκείνος∙ χριστιανός κοιμάται μές στο μνήμα
μόνον σ’ εμένα η κόλαση , σ’ εμένα και το κρίμα.

Παπά, γιατί τα μάτια σου με βλέπουν δακρυσμένα;
Παπά, τι λέν τα χείλη σου σιγά-σιγά για μένα;
Παπά, γιατί το χέρι σου στην κεφαλή μου αφήνει;
Παπά μου, την κατάρα σου ή την ευχή μου δίνει;

* Παπά , μη μ’ αγριοκοιτάς! δεν τ’ άκουσες ακόμα.
Μη μου τραβάς το χέρι σου απ’ το δικό μου χέρι!
Όχι, παπά, δεν έκλεψα, δε μάτωσα μαχαίρι.